Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU)

Med permanent fokus på patienten

NAU er et nyt stort hospitalskompleks i Aalborg Øst, som skal betjene hele Region Nordjylland. Projektet omfatter desuden 25.000 m² til Aalborg Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet (SUND) og udarbejdelse af en hovedstrukturplan på i alt ca. 330.000 m², som blandt andet omfatter etablering af Aalborg Psykiatriske Sygehus, onkologihus, patienthotel og udvidelse af ambulanthus, serviceby og kapel.

Nyt Aalborg Universitetshospital har konsekvent fokus på mennesket. Både i hospitalets arkitektoniske udtryk og i den overordnede struktur og indre organisering, som målrettet tilgodeser patienten og et sammenhængende patientforløb. Den permanente fokus på patienten giver hospitalet en stærk identitet, optimale arbejdsbetingelser og optimerede muligheder for behandling. 

Karakter af ny bydel

Byggeriets områdeplan har karakter af ny bydel og holdes i en menneskelig skala med stor variation i bygningerne. Projektet består af to dele; hospitalet som den ene, og SUND, det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aalborg Universitet, som den anden. De to dele placeres tæt op ad hinanden for at opnå synergi mellem sundhedsuddannelsernes og forskningsaktiviteternes tværfaglige udvikling, samarbejde og innovation.

Optimeret logistik

Hospitalet er bygget op omkring en optimeret logistik med fokus på sikre og logiske patient forløb. Akutte og ambulante patienter holdes adskilt, med hver sin indgang og hvert sit niveau, og for patienten opleves bygningerne derfor logiske og overskuelige, da man bevæger sig systematisk gennem hospitalet. Et indre og ydre gaderum er livsnerven i projektet. Det er hertil, man ankommer, og det er hér man orienterer sig og fordeler sig fra, hvad enten man er patient, pårørende eller personale. Gaderummet medfører en overordnet, indre sammenhæng, tæthed, korte gangafstande og variation i arkitektur og oplevelse.

Disponering

Hospitalets hovedfunktioner samt SUND er disponeret i overskuelige, mindre bygninger. Disponeringen af de forskellige afdelinger er baseret på logiske sammenhænge og danner grundlag for effektiv, rationel drift og et godt dagligt samarbejde. Planløsningen indeholder blandt andet ambulatoriehuse og onkologi, og der er forberedt mulighed for bl.a. en forskerpark. Byggeriet åbner sig mod landskabet udenfor såvel som mod de indre gårde og interne sammenhænge og indlejrer sig derved i omgivelserne. Strukturen er fleksibel for over tid at kunne optage forandringer i organisation og funktioner, og giver gode muligheder for senere udvidelser. 

Landskabet

Den landskabelige bearbejdning forstærker det karakteristiske terræn, og det åbne dalstrøg gør hospitalskomplekset til en del af et system af grønne kiler, landskabsbånd og forbindelser, der karakteriserer området. Landskabets naturlige terrænfald udnyttes i en funktionel disponering af byggeriet og i koblingen med byen. Det samlede bygningsanlæg i hovedstrukturplanen danner en skulpturel helhed – en helhed, som er skabt ud fra et ønske om at skabe udsyn og dagslys i hele strukturen til gavn for patientens rehabilitering.

Tre volumener

Der er i arkitekturen arbejdet med tre slags genkendelige volumener. Mod vest ligger de kliniske funktioner og trykker sig i bakken som solide betonklodser med bevoksede flader. Mod øst står de offentligt orienterede afsnit med tunge teglsokler, der synes at vokse op fra terrænet.  Sengeafsnittene fremstår lette og elegante og har en samhørighed med den omkransende horisont. Dagslyset kan trænge dybt ind i afsnittene, og alle patienter vil fra deres sengestue have en storslået udsigt enten ud over den omgivende natur eller ind over Aalborg by.



Projektet er en del af regeringens kvalitetsreform på sundhedsområdet.

Vis mindre
Ankomstområde foran hospitalet. Illustration
Entré med store glasflader. Illustration
Indendørs atrium med træer og siddepladser foran. Illustration