Foto: Thomas Illemann
Kildeparken i det østlige Aalborg nomineret til international pris
Renoveringen af Kildeparken har skabt en forvandling af et udsat socialt boligområde til et levende lokalsamfund. LINK Arkitektur har renoveret og omdannet området omkring Fyrkildevej, der indgår som en vigtig del af den samlede vision for hele det omkringliggende Kildeparken.
Kildeparken, der stod færdig i 2021, konkurrerer mod byudviklingsprojekter fra bl.a. Barcelona, Milano og Bologna om at vinde den prestigefyldte pris, der kun uddeles hvert tredje år. Prisen uddeles i år d. 16. juni 2022 i Helsinki.
Ole Nielsen, direktør for Himmerland Boligforening, der er bygherre for Kildeparken, er stolt af, at projektet er at finde blandt finalisterne:
”Det er en stor anerkendelse, at man også internationalt har fået øje på, hvad der sker i Aalborg Øst. Personligt synes jeg, at nøglen til Kildeparkens succes er, at alle involverede parter har turdet at tænke fysiske omdannelser og sociale indsatser sammen fra dag ét. Forhåbentlig er der byudviklere over hele Europa, der lader sig inspirere af nogle de greb, vi har brugt her,” siger han.
Balance mellem sammenhæng og variation
Ved renoveringen af Det Nye Fyrkildevej har LINK arbejdet målrettet med balancen mellem sammenhæng og variation. Både i arkitekturen og i behandlingen af de omgivende byrum har man ønsket at differentiere det, der før fremstod ensartet og monotont, uden at gå på bekostning med oplevelsen af området som et samlet kvarter.
Resultatet er en bebyggelse, der nu blander forskellige boligtyper såsom familieboliger, singleboliger og ældreboliger, og uderum der er blevet revitaliseret med fokus på at udsluse øde parkeringsarealer og i stedet udvikle shared spaces, der fordrer bedre og tættere naboskab beboerne imellem.
Projektchef hos LINK Arkitektur Esben Trier Nielsen er også glad for resultatet.
”For Det Nye Fyrkildevej har det været helt centralt for os, at vi har kunne støtte op om bygherrens samlede vision for hele området. Heldigvis har LINKs kompetencer inden for social bæredygtighed og tryghedsrenovering kommet projektet til gavn. Vi er selv meget tilfredse med resultatet og ønsker bygherre stort tillykke med nomineringen,” siger han.
Renovering fremfor nybyg
Foruden den gennemgribende tryghedsrenovering har bygningerne også fået et generelt kvalitetsløft, så de fremstår helt nye – både ude og inde. Dette står i skærende kontrast til bebyggelsens forfatning før renoveringen blev igangsat, hvor bygningerne efter 50 års levetid fremstod nedslidt og meget lidt attraktive for nye lejere.
I stedet for at rive ned og bygge nyt valgte man at bibeholde den bærende betonkonstruktion og implementere kvalitetsmaterialer med lang levetid. At beholde betonskellet har resulteret i en CO2-besparelse på 6.300 tons og har desuden forlænget bygningernes levetid med mindst 50 år.
Foto: Mette Johnsen
Foto: Mette Johnsen
Foto: Thomas Illemann