LINK Arkitektur, Arkitema and Arkitektbolaget have been selected for the design of a new emergency hospital in Växjö.

LINK Arkitektur vinder sundhedsprojekt i Sydsverige

LINK Arkitektur, Arkitema og Arkitektbolaget er blevet udvalgt til projekteringen af et nyt akuthospital i Växjö. LINKs bidrag inddrager erfaringer fra sundhedsbyggerier i Danmark, og flere danske arkitekter har også arbejdet på projektet. De tre tegnestuer skal udvikle opgaven sammen med Skanska.

Fra udtalelsen af vurderingsgruppen lyder det blandt andet:

”Teamet har udvist stor lydhørhed og har brugt den korte opgavetid til at udvikle forslaget i en positiv retning. Teamet har også vist et stærkt engagement i at udvikle bygninger med et lavt klimaaftryk og lavt energiforbrug. Af de tre forslag udviser dette forslag størst elasticitet i forhold til at udvide sygehuset i fremtiden.”

Det glæder direktør for sundhed i LINK Arkitektur Mette Dan-Weibel:

”At vi er blevet udvalgt til projekteringen af akuthospitalet i Växjös glæder mig meget. For det første har teamet skabt et velfungerende, fleksibelt projekt, der imødekommer krav til bæredygtighed og omkostningseffektivitet samt sætter patienten i centrum igennem hele designet. For det andet glæder jeg mig over, at man andre steder i Norden også kan bruge nogle de designgreb, vi har udviklet i Danmark i forbindelse med sundhedsprojekter i bl.a. København, Aarhus og Aalborg,” udtaler hun.

Hos Arkitema er der også entusiasme:

”Vi er først og fremmest enormt glade og stolte over at få tilliden fra bygherre. Teamet ser frem til at fortsætte det gode samarbejde med Skanska og Region Kronoberg og skabe et fremtidssikret sygehus i Småland,” siger Urban Blomberg, arkitekt hos Arkitema.

Et hospital, der respekterer omgivelserne

Der er i projektet lagt stor vægt på at tilpasse den nye bygning til det omkringliggende landskab og sikre, at bygningen respekterer områdets eksisterende narrativ. Derfor kommer inspirationen fra den lokale bygningstradition, hvor store lader, gamle industribygninger og byens gamle træhuse møder moderne design.

Beliggenheden ud til en å giver oplevelsen af et promenadestrøg, der inviterer lokale ind på området og er med til at udviske følelsen af et klassisk lukket hospital. Der har været fokus på at skabe et byggeri, der ikke udvikles på bekostning af natur og biodiversitet. Tværtimod har man forsøgt at trække naturen ind i bygningen ved at skabe dagslys og implementere vinduer og altaner i designet, der bidrager til sundhed og heling for den enkelte patient.

Et logistisk effektivt og patientsikkert hospital

Hospitalet skal er designet logistisk effektivt. Med korte gåafstande, godt overblik for personalet og separate flows får de lokale et effektivt og patientsikkert sygehus. Personalet har effektive færdselsgange i deres daglige arbejde og intuitiv wayfinding gør, at patienterne ikke farer vild på hospitalets gange.

Et hospital for fremtiden

Hele projektet har høje ambitioner for bæredygtighed på både kort og lang sigt. På kort sigt har fokus været på at reducere energiforbrug og klimapåvirkning fra materialer. På længere sigt er der designet en robust og rationel struktur, der kan udbygges med minimal påvirkning af sygehusets drift.